Keskitä valvontakamerajärjestelmät - säästä selvää rahaa

2 min read

Ajan saatossa yrityksen tai organisaation eri toimipisteisiin on saatettu hankkia valvontakamerat paikallisilta toimittajilta. Tyypillisesti valvontakamerajärjestelmät suunnitellaan uudiskohteessa osana sähkösuunnittelun kokonaisuutta, jolloin jos rakennuttaja tai toimeksiantaja ei muuta vaadi, rakennusliike antaa suunnittelijalle vapaat kädet ratkaista asiat miten parhaimmaksi näkee. Useassa toimipaikassa toimivan organisaation kannattaa ottaa kameravalvonnan järjestelmäkokonaisuus omaan hallintaan, jotta voi itse vaikuttaa kameravalvontajärjestelmän elinkaarikustannuksiin. Useiden samaa käyttötarkoitusta palvelevien järjestelmien hallinnointi tulee aikaa myöten huomattavan kalliiksi.

Mitä haittaa on usean eri valvontakamerajärjestelmän käytöstä?

IT-järjestelmien ja laitteiden elinkaarikustannuksesta valtaosa muodostuu tyypillisesti asiantuntijoiden työpanoksesta, jota ovat ylläpitotyöt, asennukset, ohjelmistopäivitykset, huollot ja viankorjaukset. Lisäksi järjestelmissä on tyypillisesti käyttömaksuja tai vuosimaksullisia lisenssejä.

Ylläpitoa ja päivityksiä on tehtävä vielä toistaiseksi ihmisvoimin, joten mitä enemmän on hallinnoitavia järjestelmiä, sitä enemmän tietohallinnolla riittää työsarkaa. Valvontakamerajärjestelmät vaativat jonkin verran työtä, sillä ohjelmistopäivityksistä on syytä pitää kiinni, jotta tietoturvan taso pysyy hyvänä ja järjestelmä toimii toivotulla tavalla.

Ammattitaitoisen järjestelmäasiantuntijan vuosipalkka todennäköisesti vaihtelee 40 000 - 58 000 EUR ja työnantajan sivukuluineen palkkakulut voi kertoa 1,5:llä, joten kulut työnantajalle ovat alkaen noin 60 000 EUR (Lähde: Duunitori). Joten ennen kuin palkataan lisää järjestelmäasiantuntijoita hoitamaan monia järjestelmiä, voi olla paikallaan tehdä laskelmia miten työmäärää voi järkeistää järjestelmien määrää vähentämällä ja keskittämällä työtehtävät yhteen samaa käyttötarkoitusta varten hankitulla, skaalautuvalla VMS-järjestelmällä.

Erilaisissa järjestelmissä on erilaiset käyttölogiikat, joten tietohallinnon asiantuntijat joutuvat perehtymään monien järjestelmien hallinnointiin työssään. Villakoiran ydin ei ole ehkä niinkään eri kameralaitevalmistajien käyttäminen, vaan kameroiden, videoiden ja käyttäjien hallintaan käytettävä VMS-järjestelmä. Fiksuimmin järjestelty järjestelmäkokonaisuus keskittää käyttäjähallinnan ja toimii etänä pilvipalvelujen yli. Tällöin tietohallinnon asiantuntija voi hoitaa työtään ajasta ja paikasta riippumattomasti, eikä hänen välttämättä tarvitse matkustaa paikan päälle paikallisen palvelimen äärelle tekemään työtään.

 

kameravalvonnan hankintavinkit

 

Tähän listaan on poimittu asioita, jotka aiheuttavat lisää työtä ja kuluja, jos organisaation kameravalvontajärjestelmiä on useita.

  1. IT-asiantuntijoilla on monta ylläpidettävää järjestelmää samaan käyttötarkoitukseen
  2. Kaikkia kameroita ei pysty hallitsemaan yhdestä paikasta
  3. Lisenssi- tai käyttömaksuja useista eri järjestelmistä
  4. Järjestelmät toimivat erilaisilla toimintalogiikoilla
  5. Käyttäjät joutuvat kirjautumaan eri järjestelmiin ja käyttämään eri käyttöliittymiä eri käyttäjätunnuksilla ja salasanoilla (ellei ole integroitu esim. AD:hen)
  6. Osaamisen ylläpitäminen useaan järjestelmään
  7. Usean järjestelmän tietoturva hoidettavana

Lue myös laajempi blogipostaus, Johda kustannustehokkaasti usean toimipisteen valvontakamerajärjestelmää