KTL1E-lukitus mahdollistaa tietoturvan ja sujuvat pääsyjärjestelyt

2 min read

Useat taloyhtiöasiakkaamme ovat havahtuneet, että sisäverkkomääräys edellyttää sekä teletilojen lukitsemista tietoturvan varmistamiseksi, että viiveettömän sisäänpääsyn takaamista teletilaan teleoperaattoreille ja -urakoitsijoille viankorjaustilanteessa.

Teletilojen merkitys on saattanut aiemmin jäädä isompien aiheiden varjoon, kun esimerkiksi kalliit ja työläät putkiremontit valtaavat palstatilaa ja hallitsevat keskustelua asukkaiden kesken.

Tietoturva on päivän sana, sillä tietoverkkoihin yleisesti ottaen kohdistuu paljon hyökkäyksiä. Tietoturvaan liittyy myös teletila, jossa kiinteistön internetliittymän kytkennät ja aktiivilaitteet sijaitsevat, ja jonka fyysisestä turvallisuudesta kiinteistön omistaja tai haltija vastaa. Lukituksella turvataan tilassa olevia laitteita, jotta niitä ei tietämättömyyttään tai tahallaan rikottaisi tai niihin asenneta seurantalaitteita. Tämä turvaa yksilön perustuslaillista oikeutta viestintäsalaisuuteen.

Miksi mikä tahansa lukko ei aja asiaansa teletilan ovessa?

 

Sisäverkkomääräys on viisaasti laadittu myös fyysisen turvallisuuden osalta, sillä vaatimus on kaksiosainen. Ensinnäkin teletilat tulee lukita niin, että vain teleammattilaiset pääsevät niihin. Toisaalta viankorjaustilanteessa heidän pitää päästä sinne viiveettömästi. 

Molempiin vaatimuksiin vastaa kaikkein kustannustehokkaimmin ainoa kaikkien teleoperaattoreiden yhteinen KTL1E-sarja, jossa KTL1E-avainten jokainen käyttökerta tallentuu kulkurekisteriin. Ratkaisussamme teleasentajan sisäänpääsyä kiinteistöön nopeutetaan vielä talon ulkoseinään asennettavalla putkilukolla, josta löytyy reittiavain. 

Lue tästä Traficomin esitteestä Kiinteistön teletilojen asianmukaisesta lukituksesta.

 

Omatoiminen sisäänpääsy + nopeampi viankorjaus = pienemmät tuotantokustannukset

 

Asentajat, jotka käyvät kiinteistöissä tekemässä työnsä, joutuvat käyttämään merkittävän osan päivittäisestä työajastaan auton ratissa ja huoltoyhtiön asiakaspalvelujonossa huoltoavaimia noutamassa. Avaimet on myös palautettava ennen huoltoyhtiön sulkemisaikaa, joten asentajan on lähdettävä paluureissulle ajallaan. Tämä ajankäyttö joudutaan tietysti veloittamaan lisärivillä laskutuksessa.

Kallistuva energian ja polttoaineiden hinta heijastuu kaikkialle, mutta harvoin arjessa pysähdytään miettimään onko mahdollista omalla toiminnalla vaikuttaa palvelun tuottamiseen liittyviin lisäveloituksiin, kuten matkakustannukset, tarvikkeiden hakemiset, avainten noudot huoltoyhtiöstä ja niin edelleen. 

Taloyhtiön hallituksella ja isännöitsijöillä saattaa olla käsitys, että kiinteistöhuoltomies tarvittaessa rientää paikan päälle avaamaan ovia milloin vain. Käytäntö on kuitenkin osoittanut, että resurssipulasta saatetaan kärsiä myös huoltoyhtiössä. Aina huoltomies ei kerta kaikkiaan ehdi ajallaan kaikkiin kohteisiin, joihin kutsu käy. 

 

Omatoimisuus säästää kaikkien rahoja

 

Sujuvat pääsyjärjestelyt mahdollistavat teleoperaattoreiden, sähkö-, tele- ja antenniurakoitsijoiden, energia- ja vesilaitoksen, pelastustoimen ja hissiyhtiöiden asentajien omatoimisen sisäänpääsyn kiinteistöön. Se säästää aikaa, rahaa ja ajokilometrejä. Näin myös veloitukset kiinteistöasiakkaalta pienenevät.

Emsecin kautta hankittu teletilojen KTL1E-lukitusratkaisu täyttää Liikenne- ja viestintäviraston suosituksen kaikilta osin. Se lisää huoltotoimenpiteiden kustannustehokkuutta ajankäytön tehostumisena. Voi myös ajatella, että se pienentää kiinteistön aiheuttamaan hiilijalanjälkeä, koska huollon ja asentajien ajosuoritteiden määrä vähenee merkittävästi.

Lukituksen suunnittelee kokenut telemestarimme ja se asennetaan asiakaskiinteistöön yhteistyössä valtuutetun Abloy-lukkoliikkeen kanssa, telemestarin valvonnassa. Kiinteistö saa myös itselleen kaksi kappaletta avaimia.

Joskus säästöjen aikaansaaminen edellyttää pientä alkuinvestointia, mutta lopputulos on kaikkien osapuolten kannalta selvä parannus aiempaan tilanteeseen nähden. Esimerkiksi Tampereen seudulla moderni KTL1E-lukitusratkaisu on valtaosin käytössä kerrostalokiinteistöissä.

 

Tutustu tästä lukitusratkaisuun

 

Katso video miten voit huolehtia sisäverkon tietoturvasta

 

Teletilan lukitus