Mitä tulee vaatia VMS-järjestelmältä?

3 min read

VMS-lyhenne tulee sanoista Video management system, eli suomeksi videoiden hallintajärjestelmä. Järjestelmässä tyypillisesti määritellään kaikki käyttöön sekä käyttäjiin liittyvät asetukset, sekä sieltä myös katsellaan reaaliaikaista kuvaa tai tallennetta. Tässä blogissa pohditaan mitä VMS-järjestelmältä tulisi vaatia.

Erityisesti ammattimaiseen käyttöön tarkoitettu kameravalvontajärjestelmä tulee valita huolella, koska sen avulla tehdään turvallisuusvalvontaa tai prosessien ohjaukseen liittyvää työtä todennäköisesti pitkälle tulevaisuuteen. Investoinnin on siis osuttava maaliin myös tulevia tarpeita huomioiden, koska järjestelmästä toiseen vaihtaminen voi olla turha ja hintava kuluerä, jos rajalliset ominaisuudet tulevat vastaan jo hyvin nopeasti.

Kun videoiden hallintajärjestelmiä vertaillaan, kannattaa ottaa huomioon jo alusta pitäen järjestelmän kyky skaalautuvuuteen ja erilaisten laitteiden liitettävyyteen, jotta tulevaisuuden laajennustarpeet eivät muodostu pullonkaulaksi. Jos organisaatiosi toiminta kasvaa, perustatte uusia toimipisteitä tai kamerajärjestelmää halutaan muista syistä päivittää, on tärkeää, että VMS-järjestelmän puolesta se on helppoa toteuttaa.

 

Avoin alusta vai yhden valmistajan järjestelmä?

Useimmilla valvontakameravalmistajilla on tarjolla omia videoiden hallintajärjestelmiä, jotka ovat myös todennäköisesti käytettävyydeltään ja laajennettavuudeltaan hyvällä tasolla. Jos olet päätymässä tällaiseen ratkaisuun, ota kuitenkin selvää, onko siihen mahdollista liittää myös muiden valmistajien laitteita?

Kannattaa siis pohtia asiaa siltä kantilta, että haluatko sitoutua tiettyyn valmistajaan, mikä ei tietenkään ole välttämättä ollenkaan huono idea, jos kyseessä on laadukas ja pitkäjänteiseen tuotetukeen sitoutunut brändi. Vai soveltuisiko käyttötarkoitukseesi paremmin järjestelmä, joka sallii eri valmistajien laitteet, jolloin et ole sidottu valitsemaan uusia kameroita ja muita laitteita yhden valmistajan katalogista.

 

Tutustu myös videoanalytiikkaan 

VMS-järjestelmiä vertaillessa kannattaa olla etukenossa myös tulevaisuuden käyttötapojen suhteen. Vaikka et vielä tänään olisikaan ottamassa käyttöön videoanalytiikkaa, sen mahdollisuus kannattaa kuitenkin huomioida. Tekoälyä hyödyntämällä on mahdollista tehostaa valvontatyötä niin merkittävästi, että sitä ovea ei kannata sulkea ennen huolellista harkintaa. Tästä syystä kannattaa varmistaa minkälaiset analytiikkavalmiudet löytyy suunnittelemassasi VMS-järjestelmässä. 

Erityisen tärkeää videoanalytiikan huomioiminen on aktiivisessa käytössä olevassa järjestelmässä, jossa on mahdollista korvata rutiininomaista ihmisvoimin tehtävää valvontatyötä tai sellaista tekemistä, joka sujuvoittaa asiakkaiden kulkemista tai tiedon keruuta.

Esimerkiksi parkkihalleissa on nykyään varsin yleistä, että pysäköintimaksu hoituu automaattisesti rekisterikilpikameran ja pysäköintisovelluksen yhteistyöllä. Ihminen on loppujen lopuksi huono käyttöliittymä toistuvan virtauksen seurantaan, koska silmä lupsahtaa kovin nopeasti sellaiseen työhön.

 

 

Sovelluskauppa kuten älypuhelimessa?

Älypuhelinmaailma on opettanut meidät ottamaan käyttöön omaan arkea helpottavia sovelluksia yhtä helposti kuin omien suosikkinamien valitseminen irtokarkkilaarien valikoimista. Tuskin kenelläkään on täsmälleen samanlaista valikoimaa sovelluksia omassa laitteessaan kuin minulla, koska jokainen voi ladata mieleisensä appsin sovelluskaupasta.

Vastaavan kaltainen toiminta on mahdollista myös kameravalvonnassa, jos VMS-järjestelmä on avoin sovelluskehittäjille. Näin eri yritykset tarjoavat valmiita ohjelmistoratkaisujaan erilaisiin käyttötarkoituksiin ja asiakas voi valita eri kohteisiinsa sopivia videoanalytiikka- tai muita valvontaa tehostavia sovelluksia. Näin omaa VMS-järjestelmää voi kehittää yksilölliseen suuntaan, eikä yrityksen tai organisaation tarpeita tarvitse mukauttaa siihen mitä suljetun järjestelmän valmistaja tarjoaa. Hyvä esimerkki sovellusten karkkikaupasta on Milestone Marketplace.

 

 

Tämän listauksen avulla voi miettiä mitkä ominaisuudet ovat sinun organisaatiollesi välttämättömiä:
⬜ Ylläpidetty ja kehitetty järjestelmä, johon tulee uusia toimintoja
⬜ Erilaisten kameroiden ja muiden sensoreiden liitettävyys järjestelmään (valmistajariippumaton)
⬜ Helppokäyttöinen 
⬜ Käyttövarma, luotettava
⬜ Integroitavuus kolmansiin järjestelmiin (esim. murto- tai paloilmoitin)
⬜ Keskitetty hallinta / skaalautuvuus
⬜ Vikasietoinen
⬜ Mahdollisuus käyttää selaimella tai älypuhelimella
⬜ Käyttöoikeustasojen ja käyttöaikojen määrittely (käyttäjien oikeuksien rajaaminen vain heille kuuluviin kohteisiin)
⬜ Selkeä lisensointimalli
⬜ Mahdollisuus liittää järjestelmään esimerkiksi älypuhelimen tai prosessivalvonta-pc:n kuvaa
⬜ Käyttöä voi laajentaa videoanalytiikka- tai muilla toiminnoilla
⬜ Kameroita voi laittaa karttapohjiin, jolloin niiden sijainti on helpompi hahmottaa
⬜ Mahdollistaa makrot ja toimintamallit, toimintojen mukauttamisen (esim. hälytykset aiheuttavat muita toimintoja)

 

Lataa VMS pisteytystaulukko

 

PSST... Kannattaa ottaa vertailuun myös Milestone XProtect VMS -järjestelmä, jos etsit ammattikäyttöön tarkoitettua ratkaisua.