Miten valvontakamerakuvat tallennetaan?

1 min read

Valvontakamerakuvien tallentamiseen on useita eri vaihtoehtoja, joista valita kuhunkin käyttötarkoitukseen sopivin. 

Kenties perinteisin vaihtoehto on paikallinen tallennin, joka on käytännössä kovalevy/tietokone, joka ei välttämättä tarvitse tiedonsiirtokaistaa ulospäin. Tosin tällöin laitteiston operointi tapahtuu paikallisesti, eikä laitteeseen voi liittää muita kuin paikallisia kameroita. Tallennustilaa ei myöskään pysty kasvattamaan helposti.

Täysin paikallisesti toimivan järjestelmän haittapuolena voi olla myös se, että jos laitteistoa käytetään harvakseltaan, saattaa sen vikaantuminen jäädä huomaamatta. Tilanteeseen havahdutaan tyypillisesti vasta sitten, kun valvontakuvia ryhdytään etsimään, mutta mitään ei ole tallentunut, koska järjestelmä on ollut pimeänä. Lue lisää aiheesta UKK-palstaltamme artikkelista: Miten kameravalvontajärjestelmä ilmoittaa vikaantumisesta?

 

Pilvitallennus on tiedon tallentamista palveluntarjoajan palvelimelle oman palvelimen sijaan. Pilvitallennus mahdollistaa sen, että tallennustilaa voi skaalata ja valvontakuvaa voi katsoa mistä vain. Samaan pilvitallennukseen voi liittää useita eri kohteita, joten se soveltuu erinomaisesti esimerkiksi organisaatiolle tai yritykselle, jolla on valvottavaa toimintaa tai toimitilaa useassa eri sijainnissa. Pilvitallennus ja sen ylläpito ovat tyypillisesti kuukausimaksullisia palveluita, jolloin investointia omaan palvelinlaitteistoon ja ammattitaitoa sen ylläpitoon ei tarvita. 

Pilvipalvelussa on paljon erilaisia toteutusvaihtoehtoja osittaisesta täydelliseen etäkäyttöyhteyteen. Lue UKK-palstaltamme artikkeli: Mitä tarkoitetaan pilvipalvelulla?

 

kameravalvonnan hankintavinkit

 

Edgetallennuksella tarkoitetaan esimerkiksi valvontakameran muistikorttia. Sitä käytetään yleensä täydentävänä tallennusmuotona, esimerkiksi back-up-tallennukseen tietoliikenneyhteyskatkojen varalta. 

 

Hybriditallennus on yhdistelmä, jossa on paikallinen tallennin ja pilvitallennus, sekä joissakin tapauksissa myös edgetallennus. Tämä yhdistelmä hyödyntää kaikkien tallennusmuotojen hyviä puolia. Samaan pilvipalveluun voi liittää useita eri paikallistallentimia ja näin tallenteita voi katsoa ajasta ja paikasta riippumatta. Myös järjestelmän määrittelyt ja asetukset voidaan tehdä etänä pilvipalvelun avulla.

Hybridiratkaisussa saattaa myös saada viankorjaukseen nopeammin apua, sillä useimmat paikalliseen tallentimeen tai kameroihin tulleet viat voidaan selvittää etäyhteyden avulla. Lue aiheesta UKK-palstaltamme: Miten kameravalvontajärjestelmän viat korjataan?